Na de spetterende start, waarin de honden laten zien hoe de schapen zich laten leiden, begint het team met de eerste gezamenlijke oefening. Meteen gaat het mis: één van de deelnemers wordt omvergelopen door een schaap.
Het team is duidelijk geschrokken, wat nu? Glaasje water? Stoel halen? Het willen ‘fixen’ en ‘betuttelen’ lijkt comfortabel en brengt het team uiteindelijk niet in beweging. “Wat gaan jullie nu doen?”, vraag ik hen daarom. Het team pak de vraag met twee handen beet.
Met veel lol wordt het teamlid veilig tussen twee collega’s ingezet en doet vervolgens alle oefeningen volwaardig mee. De zorg voor elkaar wordt zo op een krachtige manier gedeeld. Door het vertrouwen en de goede communicatie vindt het team elkaar op een dieper niveau tijdens de oefeningen.
Externe factoren, zoals extreme regen of hitte, komen vaak onverwacht. Ze geven het schapenteamcoachen een extra dimensie. Er wordt meteen wat van het team én van jou als individu gevraagd. Het vergt flexibiliteit, communicatie en out-of-the-box denken.
Buiten je comfortzone nieuwe vaardigheden van jezelf en van je collega’s leren kennen. En deze mee te nemen op de werkvloer om elkaar met een frisse blik opnieuw te zien.